Sprik i boligmarkedet

Størst kamp om «midt på treet» leiligheter uten oppgraderingsbehov.

Tommy Nyrud, megler i Eiendomsmegler1 Røros, forteller til Arbeiders Rett om et boligmarked i Røros som passer enhver lommebok.

I følge han så er det ordinære boliger med «midt på treet» standard  som er lettest å selge. Disse er  også innflyttingsklare uten behov for oppussing og reparasjoner.

Han forteller videre at i Røros er det hus med pris fra 2 millioner til 4,5 millioner som er mest populære. Det er med andre ord verken de billigste eller eksklusive  leilighetene som er mest populære.

Billige objekter har ofte dårlig beliggenhet

I den lavere prisklassen så solgte han nylig et hus for kun 500 000 kroner. Dette var et oppussingsobjekt med tomt på nesten to mål.

– Noen ser på dette som en billig og grei inngangsbillett til boligmarkedet. Andre ser på slike eiendommer som en grei pris for å komme seg inn på hyttemarkedet. På dette objektet var det to budgivere med hvert sitt formål, forklarer han.

Les: Er det mulig for unge å komme inn på boligmarkedet?

Det er derimot ikke like lett å få solgt disse, og Nyrud trekker frem beliggenhet som en årsak. Det er per dags dato 4 tilsvarende boliger i området til salgs, med maks pris på 650 000 kroner.

– De ligger gjerne mindre sentralt til. Så de havner litt mellom to stoler av typiske lokale folk som vil etablere seg, forteller han til Arbeiders Rett.

Mange kjøper bolig utenfor kommunen

Blant de husene som ligger an til å slå prisrekorder er det derimot flere interesser på, men det er likevel noe som kan ta tid å få solgt, hevder Nyrud.

I den dyrere prisklassen er det håp om at en 321 kvadratmeter stor  funkisbolig skal slå prisrekord. Huset har tre soverom og en prisantydning på 7,4 millioner kroner.

Nyrud forteller  at flere rørosinger vender blikket mot nabokommune Os ved boligkjøp.

– Markedet der har vært veldig velfungerende. Av åtte eneboliger som ble solgt i fjor, så ble halvparten kjøpt av folk som bodde på Røros. Så det kan være en trend at folk ser seg om etter bolig utenfor Røros for å få mer for pengene, tror Nyrud.

Salg av fritidsboliger har økt

Trenden gjenspeiles i snittprisen av boligene solgt i Os. Fra 2019 til 2020 har den økt fra 1,35 millioner til 1,76 millioner, noe som tilsvarer stigning på ca 30 %. I Holtålen økte snittprisen på 1,15 til 1,45 millioner i 2020. På Røros derimot gikk snittprisen ned fra 2,9 millioner til 2,6 millioner i 2020.

– Røros og Tynset blir jo sentrum i vår regionen, men jeg vil si at det ser ut som om terskelen til å flytte over kommune- og fylkesgrenser har blitt lavere for mange. Man ser at det ikke er langt å kjøre fra f.eks. Os til Røros ,forteller Nyrud.

Han mener at koronapandemien ikke har gått betraktelig ut over eiendomsmarkedene, og at totalomsettingen var tilnærmet lik i 2019 og 2020.

Salget av fritidsboliger har derimot økt med over 30 prosent.

– Der gikk vi fra 67 hyttesalg i 2019 til 84 i 2020. Det ser ut til at folk vil ha noe nært å kunne reise til som ikke er underlagt restriksjoner. Investeringen er ikke bare kortsiktig med tanke på dagens situasjon, men også langsiktig ved at flere nå vil eie noe eget til fritidsbruk. Markedet skriker etter flere hytter, forteller Nyrud.

Han avslutter med å oppfordre de med ubebodde hytter om å selge nå, siden markedet er brennhett.

Les også:
Meglere utfører boligstyling digitalt
photoshop

På noen få sekunder blir et tomt rom forvandlet til en interiørdrøm. Var du en av de som likte å Les mer

Skyhøye boligpriser i hovedstaden
ettroms

Prispress på småleiligheter gjør det vanskelig for førstegangskjøpere å etablere seg i Oslo I januar steg leilighetsprisene i Oslo med Les mer

Harstadordfører har en plan for unge på boligmarkedet
boliglån

Mener at en Leie til eie-løsning vil hindre ungdommen fra å flytte fra bygda Ordfører i Harstad, Kari-Anne Opsal, retter Les mer

Myter angående boligkjøp
boliglån myter

Det finnes noen påstander om boligkjøp som ikke nødvendigvis er sannheten. Nettavisen tok en prat med Luksusfellens eksperter Hallgeir Kvadsheim Les mer