BoforholdBoliglånEiendomspriserNyheter

Skyhøye boligpriser i hovedstaden

Prispress på småleiligheter gjør det vanskelig for førstegangskjøpere å etablere seg i Oslo

I januar steg leilighetsprisene i Oslo med 2,6 prosent, og snittboligen har blitt 13 prosent dyrere på tolv måneder, skriver E24.

Det er spesielt småleilighetene som øker i pris, men minker i areal. Prisene er på kanten av hva unge førstegangskjøpere med normal inntekt kan betale for en bolig.

Synes det er spinnvilt

En leilighet på 16 kvadratmeter ble nylig solgt for den nette sum på 2,8 millioner kroner, 300 000 kroner over prisantydning. Selgeren kjøpte leiligheten i 2010 for 2,15 millioner kroner i 2019, noe som tilsvarer 30 % prisvekst på litt over et år.

Marius Aasen er megler i Aktiv og mener det er spinnvilt at prisene har eskalert så mye og tror at de høye prisene kan føre til at ungdommen unngår hovedstaden.

Han synes også at det er trist unge med både stabil jobb og en normal årsinntekt på 500 000 kroner risikerer å ikke ha råd til noe sentral i Oslo, til tross for at de får maksimalt med boliglån.

Det er flere meglere som har rapporter om et stort prispress på småleiligheter de siste årene og Aasen er redd for at utviklingen kan føre til at unge kjøpere med vanlig inntekt blir holdt utenfor markedet.

Trenger du hjelp med boligkjøpet?

– Ettromsmarkedet har blitt veldig tøft. Det bygges dessverre nesten ikke slike små leiligheter lengre. Nye boliger på over 40 kvadrat kan single boligkjøpere bare drømme om, med mindre de har millionlønn, sier han.

For mange kjøpere og for få leiligheter

Nåværende sykepleierindeks krever et boliglån på 2,69 millioner kroner i tillegg til 300 000 kroner i egenkapital. Denne utregningen tar utgangspunkt i en spesialsykepleier med ti års ansiennitet og årslønn på 580.000 kroner.

Utregnet kjøpesum havner da på i underkant av tre millioner. Dette beløpet kan kun matche en liten del av Oslos boliger. Det er derfor mange nyutdannede må regne med å ha et lavt boligbudskjett.

Aasen forteller at tidligere ble ettromsleiligheter selve inngangsbilletten for enslige førstegangskjøpere som ville bo sentralt. Dessverre har dette segmentet økt og derfor blir det et ekstra stort prispress.

Han synes det er fælt at til og med de aller minste boligene blir en uoppnåelig drøm for flere og flere.

Direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl Geving, forteller til E24 at det også er lav tilførsel av nye boliger som er grunnen til prispresset. Han påpeker også at dette gjelder spesielt nye boliger til førstegangskjøpere, som i praksis ikke eksisterer.

I følge Norges Eiendomsmeglerforbund ligger bruktboligtilbudet i Oslo under halvparten av det som er normalt nivå.

Geving hevder at denne tøffe konkurransen om svært få leiligheter har ført til en «veldig uheldig priseskalering» i Oslo.

– Det bygges jo ikke leiligheter i størrelser som unge faktisk har råd til, sier han med henvisning til kravene i leilighetsnormen.

Videre påpeker han at gjennomsnittprisen for en leilighet i hovedstaden snart har nådd seks millioner.

Anbefaler å kjøpe utenfor Oslo

Geving forteller at det ikke vil komme som noen overraskelse om flere og flere etablerer seg utenfor Oslo etter hvert.

Han trekker frem Drammen som et godt alternativ, med både billigere boliger og bare en halvtimes pendling til Oslo med tog.

Sammenlignet med Oslos kvadratprismeter snitt på 79 754 kroner viser januarstatistikken fra Eiendom Norge at snittprisen per kvadratmeter i Drammen er på ca halvparten, 40 173 kroner.

– Ski har også veldig behagelige boligpriser, og når Follobanen er ferdig tar det knapt ti minutter med toget. Lillestrøm og Lørenskog er også gode alternativ, avslutter Geving.

Les også:
Rullestolbruker Jonny får ikke godkjent trappeheis i boligen sin

Ekteparet Moen føler seg tvunget ut i hybel – Leilighetene i Bregnefaret er i utgangspunktet et perfekt sted å bo Les mer

Får ikke bygge gård på dyrket mark
dyrket mark jordvern

Men kjøperne mener at marken uansett er uegnet for dyrking. Ekteparet Jannicke Ormseth og Alf Ola Kjøl skal ta over Les mer

Sollyskravparagrafen forsvinner

Det førte til store protester og underskriftskampanjer. I juli i år blir det lov å plassere bygg uten å ta Les mer

Reddet av boligkjøperforsikring
Hage tilhørte kommunen

En uheldig kjøper fikk feil opplysninger i salgsoppgave og prospekt, og er veldig takknemlig for at forsikringen tok seg av Les mer