Sarpsborg Kommune gjør byggesaker tilgjengelig på nett

Innbyggere kan lett finne frem historikk om boliger

Sarpsborg kommune har lagt ut byggesaker på sin nettside, skriver Sarpsborg Arbeiderblad.

Dersom du lurer på bakgrunnen til huset ditt så kan du lette igjennom byggesaker helt tilbake til 1890 på kommunenes nettside.

Informasjonen er åpen for alle og det er ikke nødvendig med innlogging.

I innsynsløsningen ligger det byggetegninger, tidligere søknader og tillatelser og pågående byggesaker.

– Løsningen kan for eksempel være nyttig for de som skal bygge eller restaurere en bolig i Sarpsborg. Den kan også være nyttig for de som er på husjakt, og som lurer på noe om historien til en bolig, sier Hanne Høgmo, teamleder for byggesaksavdelingen i kommunen, til Sarpsborg Arbeiderblad.

Hun påpeker at det er mye historisk verdi digitalisert i arkivene, og at at det mange flotte tegninger og interessant dokumentasjon om boligene. Det kan være nyttig om noen kjøper et gammelt hjem og skal restaurere det til opprinnelig tilstand.

Høgmo forteller videre at dette er en lettvint løsning for innbyggerne, siden de slipper å møte opp fysisk et sted eller vente på at kommunen skal godkjenne begjæring om innsyn. Dette sparer tid for kommunens ansatte.

Det vil derimot ikke være mulig å se dokumenter som er unntatt internett etter offentlegforskrifta. Det samme gjelder dokumenter med taushetsbelagte opplysninger, og de såkalte «ulovlighetssakene».

Les også:
Flere leier uten å ha sett boligen først

Redd for at leietakere kan bli utnyttet. Hvert år starter flere ferske studenter jakten på en leiebolig. Det kan være Les mer

Når huseieren kommer på uanmeldt besøk

Mange utleiere utnytter at leietagere ikke vet rettighetene sine. Tom Olav Risa er fastadvokat i leieboligforeningen, og forteller til NRK Les mer

Hva gjør en boligkjøpsrådgiver? Vi har tatt en prat med Boligdama!
Intervju med boligdama

Intervju med Boligdama – Trude Larsen Om Boligdama: Trude Larsen har jobbet med bolig i 40 år og er utdannet Les mer

Venninner kjøpte leilighet sammen

Løste boligkjøpsproblemet og spleiset på leilighet som samboere Begge jentene var veldig ferdig med kollektivlivet og ville ut på boligmarkedet, Les mer