Rullestolbruker Jonny får ikke godkjent trappeheis i boligen sin
Ekteparet Moen føler seg tvunget ut i hybel
– Leilighetene i Bregnefaret er i utgangspunktet et perfekt sted å bo for oss, hadde det ikke vært for trappen på utsiden, forteller Jonny Moen til Østlandets blad.
Jonny har både hjertesykdom og ryggproblemer, og trappen ble etter hvert for tung for han å bruke. Han ba om hjelp, og både kommunen, styret i sameie og Nav godkjente å montere en trappeheis.
Dessverre var trappen for smal til å både oppfylle forskriftene og for montering av heis. Byggherren hadde her gjort en feil og kommunen krevde at trappen skulle byttes ut. Dessverre var den nye trappen også for smal til en stolheis.
Jonny forteller at han er nødt til å krabbe opp trappen, og har gitt opp å ha bli boende i leilighetent. Han har vært i kontakt med kommuneansatte, som kun har gitt beskjed om å flytte når trappen til slutt blir helt ubrukelig.
– Nå har jeg ikke krefter nok til å slåss mot systemet lengre. Vi har forsøkt å selge leiligheten i flere måneder, men har foreløpig ikke lykkes. Drømmen hadde selvfølgelig vært å flytte hjem før vinteren, men foreløpig er det ingenting som taler for at det vil kunne skje, forteller Jonny.
Han legger til at de ikke har råd til å montere en ny trapp.
Østlandets bladet har vært i kontakt med kommunen, som opplyser om at Follo byggetilsyn avdekket at trappen var for smal. Kommunen fikk pålegg om at dette må rettes opp, men så lenge pålegget om å bytte trapp er innfridd så er det lite kommunen kan gjøre.
– Oppfyller trappen kravet til teknisk forskrift har ikke vi som bygningsmyndighet hjemmel for å stille krav ut over det, opplyser Hans Vestre på Byggesak til Østlandets blad.
Arkitekten har tidligere uttalt til Østlandets Blad at blokkene på Bregnefaret ikke er bygget med universell utforming som krav, men med tilgjengelighetskrav, noe som stiller lavere krav til utbygger. Han skisserte her også en løsning om å flytte for smale HC-plasser til en større parkeringsplass på forsiden av den lokale matbutikken.
Moen syntes ikke noe om disse forslagene, om syntes at arkitekten selv burde sette seg i en rullestol og ta denne omveien på slapseføre.
Forbundsleder i Handikapforbundet, Tove Linnea Branvik, bekrefter at denne problemstillingen er vanlig. – Sannsynligvis er det brannforskriftene som tilsier ekstra bredde, men jeg mener om stolheisen har klappsete, burde ikke det være noen problem. I tillegg får kommunene overført penger fra Husbanken som skal gå til å tilrettelegge boligen etter behov, sier Branvik til Østlandets Blad.
Hun forteller videre at menneskerettighetene slår fast at funksjonshemmede har rett til hjelpemidler som sikrer en aktiv og selvstendig hverdag. Denne retten gjeledr både hjemme og i yrkeslivet, og deltagelse på alle samfunnsområder.
– Også samfunnet får dra nytte av at folk får bruke egne ressurser og bidra i samfunnet. Uten individuelt tilpassede hjelpemidler øker behovet for personlig hjelp, for mange funksjonshemmede fører det også til en mye mer passiv tilværelse, avslutter Branvik.