Nyheter

Opererer meglere med lokkepris?

Hevder de ikke bommer på prisantydning med vilje, men at folk betaler mer enn det boligen er verdt.

– Vi bommer mye, men det er fordi det er vanskelig å henge med. Det hender vi får kjeft fordi folk mener vi har priset for lavt, men vi får også høre det hvis vi priser for høyt, sier adm. direktør i EiendomsMegler 1 Oslo og Akershus, Kent Victor Syverstad, til Finansavisen.  

Han forteller videre at de små leiligheten blir mer og mer populære, men at det ikke kun er de som går langt over prisantydning. Nylig ble en 182 kvadratmeters leilighet på Frogner solgt for nesten dobbelt så mye som prisantydningen på 15 millioner kroner.

Tar hensyn til prisstatistikk

Marius Dahl, megler i Privatmegleren, forteller til Finansavisen at prisen er satt etter sammenligning med salgsprisen på lignende leiligheter.

– Det nesten som en lottogevinst når sånt skjer som på Frogner, det er helt ekstraordinært. Noen ganger ser en kjøper et potensiale som gjør at slikt kan skje, men meglerne tar utgangspunkt i priser i eiendomsverdi (prisstatistikk), sier adm. direktør i Privatmegleren, Grethe W. Meier til Finansavisen.

Hun avviser at de setter lav pris for at flere skal bli interessert og forteller at det er så stor interesse på boligmarkedet nå at det uansett ikke hadde vært nødvendig. Hun legger også til at det kan være vanskelig å forutse resultatene av budrunden, men at meglerne gjør sitt beste med å prise riktig.

Vanskelig å finne en balanse mellom for høy og lav pris

Syverstad forteller at det er budgivernes forventninger som kan være problemet. Han nevner at dersom de mener at en bolig verdt 3 millioner kan gå for 3,5 millioner, så må de antyde førstnevnte. På spørsmål om man da heller burde velge en pris midt imellom, så svarer han at prisene går opp raskere enn de klarer å følge med på.

Terje Buraas, administrerende direktør i DNB Eiendom, bekrefter at det vanskelig å prise riktig i et stigende marked. Det skal ikke prises for høyt og er det for lavt så er det lokkepris.

Finansavisen spør han om lokkepriser forekommer nå, og at han forteller at 5,3 % av de Osloeiendommene de solgte i november gikk for over 10% av prisantydning.

–Det har vært feil priser, men vi mener antallet er lavt og at det handler om tilfeldigheter, sier Buraas.

Videre forteller han at leilighetene med prisantydning under 4 millioner er de som oftest går over 10% av prisantydning. Buraas hevder at det er flere som nå byr på mer enn det boligen er verdt og at de kjøper over evne.

– Vi bommer også på pris, men noen leiligheter tar så av at kjøper nok ikke får tilbake dette når den skal selges igjen, sier Buraas.

Boligmarkedet koker

I november hadde Eiendomsmegler1 Oslo og Akershus en økning på 30 % sammenlignet med fjoråret, og mener høsten slår toppåret 2016, da boligprisene steg med 23,3 %.

Det er mye mer trøkk nå enn i 2016. Jeg kan ikke huske å ha sett så høy aktivitet med tanke på salg etter sommeren noen gang. Og jeg har vært i bransjen i 25 år, sier Syverstad.

Nima Oghani er en av Syverstads meglere, og forteller at prisingen som regel er en enkel sak, men per dags dato sliter de. Han solgte nylig en leilighet til 22,4 % over prisantydning og hevder at kjøperne tar det for gitt at prisen går mye over denne.

– Det er nok mange som blir desperate når de har tapt flere budrunder og vil inn i ny bolig før jul. Jeg mener at jeg satte en riktig pris og jeg mener prisen som ble gitt er høyere enn det boligen er verdt, sier Oghani.

 

Les også:
Rullestolbruker Jonny får ikke godkjent trappeheis i boligen sin

Ekteparet Moen føler seg tvunget ut i hybel – Leilighetene i Bregnefaret er i utgangspunktet et perfekt sted å bo Les mer

Får ikke bygge gård på dyrket mark
dyrket mark jordvern

Men kjøperne mener at marken uansett er uegnet for dyrking. Ekteparet Jannicke Ormseth og Alf Ola Kjøl skal ta over Les mer

Sollyskravparagrafen forsvinner

Det førte til store protester og underskriftskampanjer. I juli i år blir det lov å plassere bygg uten å ta Les mer

Reddet av boligkjøperforsikring
Hage tilhørte kommunen

En uheldig kjøper fikk feil opplysninger i salgsoppgave og prospekt, og er veldig takknemlig for at forsikringen tok seg av Les mer