Nye BSU-regler kan være en fordel for førstegangskjøpere

Neste år mister de som allerede eier bolig skattefordelen.

Har du kjøpt egen bolig, men ikke brukt BSU-kontoen på dette kjøpet? Da har regjeringen dårlige nyheter til deg. Fra og med neste år vil du gå glipp av det gunstige BSU skattefradraget.

– Endringene gjelder for alle som eier bolig, uavhengig av når boligen var kjøpt, skriver kommunikasjonsrådgiver Kristina Tagmatarchi Storeng i Finansdepartementet til E24.

Per dags dato får alle som fyller opp årskvoten på 25.000 kroner på BSU-kontoen 5000 kroner tilbake igjen på skatten. Denne ordningen er gyldig frem til det året du fyller 33 år. Frem til nå har dette også vært mulig om du har kjøpt bolig uten å slå hull på BSU-kontoen.  Dette blir det slutt på i 2022.

Heldigvis er det mulig å få fradraget tilbake dersom du selger boligen din uten å kjøpe ny, men eier du en bolig 31.desember 2021 vil du gå glipp av skattefordelene.

Det årlige maksimumsbeløpet øker

Regjeringen har også besluttet å øke det årlige maksbeløpet du kan spare til 27.500. Med det så øker skattefradraget til maks 5.500 i året. Makssummen du kan spare vil fortsatt være 300.000 kroner.

BSU-kontoen er øremerket til å kjøpe bolig eller nedbetale boliggjeld. Dersom disse pengene blir brukt til andre formål så må du betale tilbake skattefordelene du har fått.

Tror at enkelte velger bort BSU til fordel for fond

Derya Incedursun, forbrukerøkonom i Nordea,  synes ikke den nye ordningen er gunstig.

– Jeg tolker det dit at man spisser ordningen mer sånn at den treffer den gruppen som sliter mer enn andre, altså de unge som har vanskeligheter med å komme inn på boligmarkedet, sier hun til E24.

Hun legger til at selv om flere som har spart i mange år mister skattefordelen, så er det viktigste at de som ikke klarer å komme seg inn på boligmarkedet får mest ut av ordningen. Hun tror at ungdommer med både bolig og BSU da vil prøve å se seg om etter andre sparealternativer, for eksempel i fond.

– Men det kommer an på tidsperspektivet, fordi man løper en risiko med fond. Historisk avkastning er ikke en garanti for avkastning i fremtiden, forteller hun.

Dette kan bedre situasjonen til førstegangskjøpere

Norges eiendomsmeglerforbund mener at denne endringen fører til noe positivt.  Direktør Carl O. Greving begrunner dette med at ordningen styrker situasjonen til førstegangskjøpere. På en annen side så synes han at totalbeløpet på 300.000 er for lavt, og at regjeringen burde lansere en opptrappingsplan der maksbeløpet gradvis øker til 450.000 kroner.

Greving trekker frem at boligprisveksten de siste årene gjør at nåværende BSU-grense ikke er nok for å tilfredsstille kravet i boliglånsforskriften som krever 15 % egenkapital.

Les også:
Skyhøye boligpriser i hovedstaden
ettroms

Prispress på småleiligheter gjør det vanskelig for førstegangskjøpere å etablere seg i Oslo I januar steg leilighetsprisene i Oslo med Les mer

Harstadordfører har en plan for unge på boligmarkedet
boliglån

Mener at en Leie til eie-løsning vil hindre ungdommen fra å flytte fra bygda Ordfører i Harstad, Kari-Anne Opsal, retter Les mer

Myter angående boligkjøp
boliglån myter

Det finnes noen påstander om boligkjøp som ikke nødvendigvis er sannheten. Nettavisen tok en prat med Luksusfellens eksperter Hallgeir Kvadsheim Les mer

Usikkerhet rundt hva som dekkes av forsikringen til de rasrammede i Gjerdrum
Landslide Rubble Falling  - gtaranu / Pixabay

Ubeboelige hus får støtte fra forsikringsselskapene. Men hva med de intakte hjemmene som "bare" befinner seg i et utrygt område? Les mer