Naboers røyking går utover livskvaliteten

Nå ønsker borettslagbeboeren totalt røykeforbud.

Jan Akerholdt har lenge bodd i blokkleilighet i et borettslag på Tolvsrød, og har sett seg lei på naboers sigarettrøyking, skriver Tønsberg Blad.

Han er eksrøyker og har full forståelse for at må tåle litt på grunn av at han bor i terrasseblokk, men nå synes han at problemet med røyking på balkongene har eskalert.

Fikk beskjed om å flytte

Akerholdt forteller  at røyk fra balkongene siver inn hos han og setter lukt i veggene. Han har får hodepine av den røykfylte luften og beskriver lukten som uholdbar. Et forbud kan bli vanskelig siden balkongene er en del av boligene med eksklusiv bruksrett og ikke en del av fellesareal.

Les mer om regnskap for borettslag på Regnskapsførertilbud.no.

Akerholdt håper likevel det kan innføres røykeforbud på balkongene, men forstår at styret virkelig må jobbe for det. Han synes lovverket er noe diffust, og at han allerede har snakket med styret om dette. Han føler derimot at de er på røykernes side, men legger til at de tar grep ved enkeltepisoder. Han har selv tatt kontakt med naboene om problemet og da bedret det seg, men kun for en liten periode. Andre naboene har  derimot bedt han om å flytte.

Tar rettslige grep

Akerholdt har både sendt brev til styret der han ber de stramme inn regelverket og har vært i dialog med en advokat. Han vet å ta rettslige skritt er en lang vei å gå, men han er villig til å stå i det. Akerholdt henviser  til naboloven, der det er vedtatt at bruk av en leilighet ikke skal være ulempe for naboer.

– Det lukter i hele leiligheten. Dag ut og dag inn. Selv med kun ventilen åpen siver røyken inn, sier Akerholt.

Tønsberg blad var i kontakt med styret i borettslaget. De vil ikke kommentere saken, men nevner at terrasserøyking vil bli tatt opp på en generalforsamling i nær fremtid.

Forskjellige tolkninger av røykeloven

Tidligere har Aftenposten hatt en artikkel om røyking i private hjem. Jurist og daglig leder i Forbrukeradvokaten, Ola Fæhn, informerte i denne saken at røykeloven kun beskytter barna i de private hjemmene. I tillegg til røykeloven så eksisterer det og lover som sier at man ikke skal påføre naboer skader og ulemper. Men så er det andre bestemmelser som kan tale denne imot, ved at privatlivet skal være beskyttet og retten til vanlig livsutfoldelse.

Les mer om eiendomsrett.

Fæhn forteller videre at borettslag kan ha regler om røykeforbud i fellesområder og foran inngangsdøren, men kommunaldepartementet har fastslått at det ikke kan gis forbud i den enkeltes leilighet og balkong.

I motsetning til Fæhns ord har rådgiver for jus og politikk i Norges Astma- og Allergiforbund, Hogne Skogesal, tidligere uttalt til VG at styret kan innføre totalforbud mot røyking på balkonger.

– Det finnes helt klart tilfeller hvor sjenansen blir overdrevet, men dersom tobakksrøyken er en reell sjenanse for andre, så er dette noe styret både kan, og skal, angripe som brudd på både lovverk og eventuelle ordensregler,  forteller Skogesal til  VG.

 

 

 

Les også:
Meglere utfører boligstyling digitalt
photoshop

På noen få sekunder blir et tomt rom forvandlet til en interiørdrøm. Var du en av de som likte å Les mer

Sprik i boligmarkedet

Størst kamp om "midt på treet" leiligheter uten oppgraderingsbehov. Tommy Nyrud, megler i Eiendomsmegler1 Røros, forteller til Arbeiders Rett om Les mer

Skyhøye boligpriser i hovedstaden
ettroms

Prispress på småleiligheter gjør det vanskelig for førstegangskjøpere å etablere seg i Oslo I januar steg leilighetsprisene i Oslo med Les mer

Harstadordfører har en plan for unge på boligmarkedet
boliglån

Mener at en Leie til eie-løsning vil hindre ungdommen fra å flytte fra bygda Ordfører i Harstad, Kari-Anne Opsal, retter Les mer