Boligtips

Husk å lufte boligen litt ekstra i vinterhalvåret

Om vinteren oppstår det både tettere luft og dermed dårligere inneklima. Dette kan bidra til diverse helseplager som slapphet, hodepine, dårlig søvn og konsentrasjonsvansker, skriver Klikk.no .

Det er selvsagt viktig å bestandig sørge for gjennomlufting for godt inneklima, men på vinteren bør dette gjøres hyppigere.  Dette året har jo også coronakrisen snudd hverdagen på hodet for mange, og desto flere har hjemmekontor.

– Da blir boligen mer belastet med tanke på inneklimaet, spesielt om det bor flere mennesker der, forteller Kai Gustavsen, fagsjef inneklima hos Norges Astma- og Allergiforbund til Klikk.no.

Markedssjef hos ventilasjonsselskapet Flexit, Jon Dehli, bekrefter dette, og forteller at vi oppholder oss mer innendørs nå, og i tillegg stenger luker og ventiler for å holde varmen. Dette kan føre til dårlig trekk i pipa. Det kalde være føret også med seg mer innendørs tørking av klær, som igjen gir et fuktig og lite gunstig inneklima.

– På vinterstid utfører vi i tillegg mer hobbyer og aktiviteter innendørs. Dette kan gi avgassinger som kan føre til luftforurensing. I enkelte boliger er det også radon, og når luftingen stenges kan radonkonsentrasjonen øke innendørs, forteller Dehli til Klikk.no.

Han forteller videre at luften i boligen bør byttes ut annenhver time, slik at frisk luft kan erstatte forurenset luft. I boliger uten ventilasjonsanlegg skal luftingen skje raskt og effektivt ved at vinduer og dører settes på gløtt.

Dehli trekker frem det å installere en avtrekksvifte som et gunstig alternativ for en balansert ventilasjon.

Dehli nevner at det kan være en utfordring å oppdage dårlig inneklima hjemme hos seg selv, men noen tegn kan være innestengt luft og fukt på badespeilet og vinduskarm.

– Et viktig prinsipp er at soverom og oppholdsrom skal tilføres luft utenfra. Og det skal fjernes brukt luft fra bad og våtrom og toaletter, understreker Dehli til Klikk.no.

Tips til godt inneklima:

 • Konstant tilførsel av frisk luft på soverommet.
 • Avtrekksvifte på badet.
 • Kjøkkenvifte som fjerner matos og matlukt.
 • Hyppig tilførsel av frisk luft når det har vært mange i et rom.
 • Rengjøring og støvfjerning på hjemmekontoret.
 • Innetemperatur på ca 20-22 grader hele året, men fem grader mindre i soverom.
 • Begrens bruk av levende lys da de øker mengden av svevestøv

God ventilasjon hindrer:

 • Allergifremkallende støv og pollenforurensing
 • Fukt, sopp og mugg
 • Utendørsstøy og miljøgasser
 • Radonforurensing som kan være kreftfremkallende
 • Skadelig svevestøv
 • Kaldt trekk
Les også:
Slik unngår du at malingen blærer og flasser
flassende maling

Dårlig utgangspunkt kan gjøre malejobben utfordrende Det kan være forskjellige grunner til at malingen enten blærer eller flasser, skriver Din Les mer

Avdekker uverdige leieforhold

" Send oss bilder av din drittleilighet" oppfordrer den populære instagramkontoen med nesten 26 000 følgere. Instagramkontoen min_drittleilighet ble skapt Les mer

Utsiktskrangel førte til søksmål

I Lyngør skapte et forheng en konflikt mellom to naboer. Den ene parten ville ikke ha innsyn på en privat Les mer

Harstadordfører har en plan for unge på boligmarkedet
boliglån

Mener at en Leie til eie-løsning vil hindre ungdommen fra å flytte fra bygda Ordfører i Harstad, Kari-Anne Opsal, retter Les mer