Nyheter

En økende trend av kupping i budrunder for større leiligheter

Hemmelig bud skaper frustrasjon i et meget trangt boligmarked.

Oslos boligmarked har aldri vært hetere, og enkelte går langt for å skaffe seg drømmeboligen. Det er ingen hemmelighet at mange prøver å kuppe salget ved å kontakte selger i forkant av en budrunde.

Men nå har en ny kuppetendens begynt å spre seg. Megler og daglig leder i Sem og Johnsen, Christoffer Askjer, kan fortelle at det stadig kommer flere og flere lukkede bud imens budprosessen er i gang, skriver E24.

Det innebærer at en budgiver legger inn et forbehold om at budet kun kan presentertes for selger. På denne måten får ikke de andre budgiverne informasjon om dette underveis.

Kupping skaper stor misnøye

– For meg virker det som at de som lukker budene under budrunden gjør ting de ikke ser rekkevidden av, forteller han.

Han forteller at dette skaper en enorm frustrasjon hos de som ikke får kjøpt

– Det har vært enkelttilfeller, men nå har det utviklet seg til en trend. Uten at folk skjønner hva de gjør. De spiller seg ofte ut av prosessen, mens alle blir sure på selger og megler. Det er en snodig sak som har tvunget seg litt frem fra noen kreative sjeler i et brennhett marked med desperate metoder, sier han til E24.

Askjer forteller om et nylig eksempel på kupping. I januar ble en leilighet lagt ut for salg, og i tråd med reglene var det visning før budrunden dagen etter.

I løpet av seks timer tikket det bud inn med jevn prisøkning og til slutt var det kun to budgivere igjen. Da kom det helt plutselig inn et lukket bud på 16,3 millioner kroner.

Askjer forteller at det lukkede budet forutsatte en forholdvis kort frist, og den åpne budgiveren var uvitende om budet

– Selger valgte å gi et lukket motbud til den andre budgiveren, som ble akseptert. Jeg tror neppe det var tanken for den som kom med det lukkede budet, forteller Askjer.

Selgeren har overfor E24 bekreftet meglerens opplysninger.

Mener at meglere bør si nei til kupping for å stanse tendensen

Grethe Meier er administrerende direktør i privatmegleren og ble kjent med lukkede bud allerede for 12 år siden.

– Det er en uting. Lukkede bud burde vært forbudt, mener jeg. Det er fordi mange føler seg lurt, og det er en mangel på åpenhet, sier hun.

Hun legger til at et forbud må reguleres i lovverket og at meglere ikke kan heve seg over loven.  Hun forteller videre at hun tror denne økende tendensen er fordi det er nå er stor etterspørsel på boliger. Kupping oppstår nemlig kun når der er mange som må kjempe om de få objektene som ligger ute.

Sjekk ut boligrenovering.no sine tips om oppussing.

– Det er dessverre fullt lovlig, og man gjør ikke noe galt. Våre boligselgere blir oppfordret til å takke nei. Det er fordi vi tror man får en høyere pris ved å være åpen om det i markedet, og det andre er fordi vi ofte ser konsekvensene, forteller Meier.

Hun legger til at det er mest vanlig med lukkede bud på boliger med takst på 15 millioner og har ikke sett denne tendensen på mindre leiligheter.

– Da går det mer i kuppforsøk med bud direkte til selger.

Ønsker ikke forbud

Askjer forteller at han tror kupping kommer til å fortsette fremover.

– Dette er folk som er fremoverlent, stoler på egen kompetanse og vant til å få det som de vil. Gjerne unge og ressurssterke menn, sier han.

Han mener at tendensen kan være bekymringsverdig, men ønsker ikke at praksisen skal bli forbudt.

Han bekrefter også det Meyer forteller om at det faktisk er et prisskille.

– Fra null til 15 millioner er det gjerne tradisjonelle budrunder som gjelder. Mellomsegmentet er preget av lavt tilbud og desperate interessenter, avslutter han.

Les også:
Rullestolbruker Jonny får ikke godkjent trappeheis i boligen sin

Ekteparet Moen føler seg tvunget ut i hybel – Leilighetene i Bregnefaret er i utgangspunktet et perfekt sted å bo Les mer

Får ikke bygge gård på dyrket mark
dyrket mark jordvern

Men kjøperne mener at marken uansett er uegnet for dyrking. Ekteparet Jannicke Ormseth og Alf Ola Kjøl skal ta over Les mer

Sollyskravparagrafen forsvinner

Det førte til store protester og underskriftskampanjer. I juli i år blir det lov å plassere bygg uten å ta Les mer

Reddet av boligkjøperforsikring
Hage tilhørte kommunen

En uheldig kjøper fikk feil opplysninger i salgsoppgave og prospekt, og er veldig takknemlig for at forsikringen tok seg av Les mer