Klimatiltak som kan øke verdien på boligen

Stadig flere nordmenn investerer penger i å oppgradere boligene sine med ulike klimatiltak. Det finnes en hel del forskjellige tiltak og noen av disse kan være med på å øke verdien på boligen. Klimatiltak på boliger kan være varmepumper, solcellepaneler, jordvarme og andre lignende tiltak.


Dette er alle tiltak som kan utløse støtte fra ENOVA som gjør at prisen på disse tiltakene gjerne blir redusert for deg som huseier. Dette kan være tiltak som kan øke verdien på din bolig. Det er viktig å presisere at det i mange tilfeller ikke vil være gunstig å investere i klimatiltak dersom du skal selge boligen raskt.

Om du er usikker på om du burde installere [solcellepanel til hus](https://solcellepaneler.com/solcellepanel-pa-hus/) eller en varmepumpe så kan det være greit å ta kontakt med en takstmann/eiendomsmegler for å ta en prat om hva som gjelder i ditt boligmarked.

Hva er viktig for at klimatiltak faktisk kan øke verdien på boligen?

Det er ikke slik at alle klimatiltak vil øke verdien på boligen. En varmepumpe kan øke verdien på boligen men dersom det ikke er pent utført eller det er en svært rimelig variant så kan det være at det har motsatt effekt. Nedenfor har vi skrevet opp noen av punktene:

  1. Klimatiltakene må være utført av fagpersoner og kvitteringer for arbeidet må foreligge
  2. Det må være funksjonelle klimatiltak som fungerer og som har lave vedlikeholdskostnader
  3. Produkter av god kvalitet og som har en garantitid

Den siste tiden så har det blitt mer vanlig å finansiere klimatiltak ved å lease anlegget. Dette kan være svært praktisk dersom man bor der selv, men kan være mindre praktisk dersom man ønsker å selge boligen. Du bør derfor i stor unngå leasing hvis du ønsker å selge.

Hvordan måle verdiøkning på bolig etter klimatiltak?

De aller fleste som investerer i klimatiltak til boligen gjør dette for å kunne bo på en mer miljøvennlig måte og kanskje spare noen penger på veien. Det kan uansett være interessant å se en eventuell verdiøkning. For å få dette til så bør man derfor ha en verdivurdering før klimatiltak og en verdivurdering etter klimatiltakene.

Oppsummert så kan vi derfor konkludere med at man mest sannsynlig ikke vil være tjent med å investere i klimatiltak dersom man planlegger å selge boligen veldig snart. Dersom man planlegger å bo i boligen over tid så kan det både øke verdien av boligen og du kan få en avkastning på investeringen.

Les også:
Hva gjør en boligkjøpsrådgiver? Vi har tatt en prat med Boligdama!
Intervju med boligdama

Intervju med Boligdama – Trude Larsen Om Boligdama: Trude Larsen har jobbet med bolig i 40 år og er utdannet Les mer

Venninner kjøpte leilighet sammen

Løste boligkjøpsproblemet og spleiset på leilighet som samboere Begge jentene var veldig ferdig med kollektivlivet og ville ut på boligmarkedet, Les mer

Full tvist mellom hundeeier og nabo med allergi

Men det var ingen bevis for at hunden forårsaket plagene Paret flyttet inn i sin nykjøpte leilighet med et ekstra Les mer

Feil arealmåling ga prisavslag
målebånd, arealsvikt

Da boligen skulle videreselges var den mindre enn det kjøperne hadde betalt for. Det var i oktober 2019 at X Les mer