Eiendomsjuss

Holder naboens julebelysning deg våken?

Desember er julepyntetid, og som regel er dette noe som bare gjør omgivelsene ekstra koseligere.

Men det finnes de som gjerne vil gjøre noe ekstra ut av pyntingen, til ergrelse for naboene. Prangende lys døgnet rundt kan være forstyrrende for de som trenger mørke omgivelser for å få sove.

Din Side belyste denne saken tidligere i høst, og forhørte seg med Line C.B Bjerklek, advokat i Norske Boligbyggelags Landsforbund.

Hun kunne informere om at det ikke fantes noen konkrete lover angående julelys, men at både borettborettslagsloven og eierseksjonsloven har generelle regler som sier at man ikke skal bruke boligen på en måte som er til urimelig ulempe for naboen.

I paragraf 2 i Naboloven blir det og fastslått at ingen må ha eller gjøre noe som er urimelig til skade eller ulempe for naboen.

Dersom naboene lar julepynten lyse såpass at det er til sjenanse anbefales det å først ta en prat med vedkommende, der du kan foreslå å skru av lysene til leggetid. Dersom dette ikke fører frem så kan du klage til styret.

Styret vil da vurdere om pyntingen blir for forstyrrende for nabolaget.

– Å fortsette å plage naboene med sterkt og støyende julelys etter et slikt pålegg, vil være et brudd på dine plikter som seksjonseier eller andelseier, sier advokaten til Din Side.

Avstanden mellom naboene kan være avgjørende i slike konflikter. Det er lettere å få medhold dersom du deler blokk med naboen, enn om dere bor i hver deres enebolig. Men Bjerkek avslutter med å si at det skal mye til for at julebelysning mellom eneboliger oppleves sjenerende.

 

Les også:
Her kan du risikere å få leiligheten din sammenslått med naboen
eiendom

I november skrev Nettavisen om en litt spesiell leilighet i Waldemars Hage ved Alexander Kiellands plass.  Den er lagt ut Les mer

10 mål skapte to-årig strid mellom to naboer

Endelig har Vidar Rueness fått tilbake sin ti mål store eiendom på Borøya. En to års kamp mot sin tidligere Les mer

Reddet av boligkjøperforsikring
Hage tilhørte kommunen

En uheldig kjøper fikk feil opplysninger i salgsoppgave og prospekt, og er veldig takknemlig for at forsikringen tok seg av Les mer

Måtte flytte garasjen tre meter etter klage fra nabo
Naboloven garasje

Et par fra Follo ble i Follo tingrett pålagt å flytte garasjen tre meter fordi garasjen var sjenerende for sine Les mer