Holder naboens julebelysning deg våken?

Desember er julepyntetid, og som regel er dette noe som bare gjør omgivelsene ekstra koseligere.

Men det finnes de som gjerne vil gjøre noe ekstra ut av pyntingen, til ergrelse for naboene. Prangende lys døgnet rundt kan være forstyrrende for de som trenger mørke omgivelser for å få sove.

Din Side belyste denne saken tidligere i høst, og forhørte seg med Line C.B Bjerklek, advokat i Norske Boligbyggelags Landsforbund.

Hun kunne informere om at det ikke fantes noen konkrete lover angående julelys, men at både borettborettslagsloven og eierseksjonsloven har generelle regler som sier at man ikke skal bruke boligen på en måte som er til urimelig ulempe for naboen.

I paragraf 2 i Naboloven blir det og fastslått at ingen må ha eller gjøre noe som er urimelig til skade eller ulempe for naboen.

Dersom naboene lar julepynten lyse såpass at det er til sjenanse anbefales det å først ta en prat med vedkommende, der du kan foreslå å skru av lysene til leggetid. Dersom dette ikke fører frem så kan du klage til styret.

Styret vil da vurdere om pyntingen blir for forstyrrende for nabolaget.

– Å fortsette å plage naboene med sterkt og støyende julelys etter et slikt pålegg, vil være et brudd på dine plikter som seksjonseier eller andelseier, sier advokaten til Din Side.

Avstanden mellom naboene kan være avgjørende i slike konflikter. Det er lettere å få medhold dersom du deler blokk med naboen, enn om dere bor i hver deres enebolig. Men Bjerkek avslutter med å si at det skal mye til for at julebelysning mellom eneboliger oppleves sjenerende.

 

Les også:
Feil arealmåling ga prisavslag
målebånd, arealsvikt

Da boligen skulle videreselges var den mindre enn det kjøperne hadde betalt for. Det var i oktober 2019 at X Les mer

Utsiktskrangel førte til søksmål

I Lyngør skapte et forheng en konflikt mellom to naboer. Den ene parten ville ikke ha innsyn på en privat Les mer

Myndighetene fraråder å bygge boliger over nedlagte søppelfyllinger
avfallsdeponi

I kjølvannet av ankesaken mot beboerne på den nedlagte avfallsdeponien i Skedsmo, advarer Miljødirektoratet mot å bygge boliger på denne Les mer

Felleskostnadene var dobbelt så høye som oppgitt
Felleskostnader

Leilighetskjøper fikk vite dagen etter overtakelse at felleskostnadene hadde økt fra 983 kroner til 1799 kroner. Kvinnen kjøpte en leilighet Les mer