Her kan du risikere å få leiligheten din sammenslått med naboen

I november skrev Nettavisen om en litt spesiell leilighet i Waldemars Hage ved Alexander Kiellands plass.  Den er lagt ut med lavere pris enn tilsvarende leiligheter og helt nederst i boligannonsen kommer forklaringen på hvorfor.

Leiligheten på 29 kvadratmeter ble nemlig ulovlig seksjonert ut, uten godkjenning fra planmyndigheter. Siden denne godkjenningen fortsatt ikke i orden, så må den søkes om.

«Det er knyttet usikkerhet til hvor lang tid søknadsprosessen vil ta, hva endelig kostnad vil bli, samt hva utfallet av søknaden vil bli. I ytterste konsekvens kan kommunen kreve at leiligheten tilbakeføres til opprinnelig stand, hvilket innebærer at den innlemmes i naboleiligheten» står det i annonsen. Det er dermed ikke umulig at en kjøper kaster kjøpssummen ut av vinduet dersom han slår til.

Reaksjonene på sosiale medier har eksplodert og mange lurer på hvorfor en megler overhodet vil røre dette.

Jon Solberg, partner i Eie Eiendomsmegling, hevder at alt har blitt gjort med loven på sin side.

– Ettersom det er en ulovlig oppdeling, er det en risiko med kjøpet. Men vi skriver om dette i salgsoppgaven, og det er hensyntatt til verdivurderingen, sier han til Nettavisen Økonomi.

Styret skal sende ut søknad til Plan- og bygningsetaten, og kostnaden er blitt lagt til 20.000 per leilighet. Den nåværende eieren har innbetalt 10.000 av dette for foreløpig saksgang. Dersom oppdelingen ikke følger Oslos kommunes overordnede mål om å få til mangfoldige boområder så får ikke eierne dispensasjon.

Kommunikasjonsdirektør i Plan og bygningsetaten i Oslo , Trude Isaksen,  forteller til Nettavisen at denne saken skal etaten følge opp videre, for å dele opp leiligheter på denne måten uten søknad er ulovlig.

– Det er to måter å løse saken på, enten at leilighetene blir tilbakeført eller at vi får en søknad om dispensasjon til behandling. Dersom dette ikke blir rettet opp med enten tillatelse eller ombygging, vil det bli aktuelt å følge opp saken som en ulovlighet, sier hun og legger til at det er eiernes ansvar å sørge for at bygget de bor i er lovlig.

– Når det er sagt, har vi stor sympati med beboere som kanskje har kjøpt leiligheter her i god tro om at alt var i orden, sier hun.

Den ytterste konsekvensen er leilighetene slås sammen. Denne situasjonen har ikke etaten uttalt seg om, med de er klart skeptiske til det som har skjedd.

Les mer om avhendingsloven.

Den leiligheten som nå skal selges ble kjøpt i oktober for 2019 3,32 millioner kroner med prisantydning på 3,5 millioner. Solberg forteller at hadde det ikke vært for usikkerheten, så ville nok antydningen vært nærmere 4 millioner. Han forteller videre at de har fått henvendelser på leiligheten, og at all informasjon står tydelig i salgsoppgaven.

– De som kjøpte leiligheten i fjor, kjøpte den også med informasjon om at reseksjoneringen ikke var godkjent. Den ble da solgt etter en budrunde som endte over prisantydningen, forteller han.

Solberg gir ikke noe klart svar på hvordan sameiet kunne reseksjonere leilighetene uten tillatelse, men hevdet at det ikke er uvanlig at seksjonerte boliger ikke er godkjent. Det har da vært en utfordring at det inntil 2018 har vært helt lovlig å kunne seksjonere bort eiendommer uten at enheten faktisk har vært godkjent.

– Så lenge eiendommen hadde egen inngang, kjøkken og bad/wc kunne man seksjonere helt lovlig. Men det betyr ikke nødvendigvis at seksjonen er godkjent som bolig, forteller han til Nettavisen.

Solberg forteller videre at det skjer jevnlig at reseksjonerte boliger må godkjennes, og at det som regel er enkelt.

– Når det kreves at boligen tilbakestilles, handler det ofte om at det er gjort store ombygginger eller at det er lite hensiktsmessige arealer som er tatt i bruk til bolig, sier han.

I dette tilfellet har de aller fleste seksjonseierne kommet helt uvitende inn i sameiet med separate boliglån. Dette setter også bankene i en utfordrende situasjon dersom Oslo Kommune krever tilbakestillelse til 18 leiligheter.

Plan og Bygningsloven er strenge i kravene til oppdelinger, men i slike saker kan man søke om dispensasjon.

Solberg forteller videre at det er usannsynlig at seksjonseierne blir satt på gata og mister store verdier. Han vet ikke om noen tilfeller med varslinger om opphøring av bruk.

Og hvordan skal dette løses for hvem som kan beholde leilighetene og hvem som blir eier, gjennom loddtrekning? Da ender det nok opp med å bli en politisk sak, spår Solberg.

Avslutningsvis forteller Isaksen til Nettavisen at sameiets representanter først i 2019 ba om en forhåndskonferanse for å diskutere søknaden med Plan- og bygningsetaten.

-Det normale er at en forhåndskonferanse deretter blir fulgt opp av en søknad til oss, forteller hun.

Les også:
Holder naboens julebelysning deg våken?

Desember er julepyntetid, og som regel er dette noe som bare gjør omgivelsene ekstra koseligere. Men det finnes de som Les mer

10 mål skapte to-årig strid mellom to naboer

Endelig har Vidar Rueness fått tilbake sin ti mål store eiendom på Borøya. En to års kamp mot sin tidligere Les mer

Reddet av boligkjøperforsikring
Hage tilhørte kommunen

En uheldig kjøper fikk feil opplysninger i salgsoppgave og prospekt, og er veldig takknemlig for at forsikringen tok seg av Les mer

Måtte flytte garasjen tre meter etter klage fra nabo
Naboloven garasje

Et par fra Follo ble i Follo tingrett pålagt å flytte garasjen tre meter fordi garasjen var sjenerende for sine Les mer