Flere leier uten å ha sett boligen først

Redd for at leietakere kan bli utnyttet.

Hvert år starter flere ferske studenter jakten på en leiebolig. Det kan være en omfattende og tidkrevende prosess. Dette fører til at enkelte bestemmer seg for en leiebolig uten å ha sett den på visningen. Selv om forbrukerrådet advarer mot dette, så viser en undersøkelse at hele 2 av 3 tar sjansen på leie uten visning, skriver NRK.

Lang reisevei førte til usett leiebolig

En av disse er Arthur Skorda fra Førde, og han foreller til avisen at han kun så boligen på studiestedet i Kristiansand på bilder før han flyttet inn.

Han bekrefter at han hadde i bakhodet at boligen kanskje ikke var like fin som på bildene.

-Det er jo enkelt manipulere bilder. Virkeligheten er ikke alltid lik bildene, boliger blir jo presentert slik utleiere vil det skal se ut, forteller han.

Han fant sitt fremtidige kollektiv via skolens nettside. Med ti timers reisevei fra Førde til Kristiansand så var det fristende å slå til uten å ha sett leiligheten.

– Der samler skolen inn plasser hvor studenter kan bo. Dermed er vi sånn sett sikra at boligen i alle fall er grei nok. Så jeg tror det skal gå ganske fint, forteller han.

Unge leietakere er en sårbar gruppe

Pia Høst er avdelingsdirektør i Forbrukerrådet og er ikke begeistret for leieforhold uten visning.

Hun forteller at unge forbrukere er en sårbar gruppe uten så mye erfaring på markedet. Studentene har kort tid på å finne seg et sted å bo i en brennhett marked. Dette utgjør en fare for både dårlige boforhold eller at leiligheten ikke eksisterer.

-Da er det kjedelig å måtte prøve å finne seg noe nytt eller måtte si opp avtalen når skolen starter. Da kommer man fort i litt trøbbel, forteller hun til NRK.

Hun bekrefter at de ofte blir kontaktet av leietakere som er misfornøyd med boligen, men at det heldigvis hører til sjeldenhetene at noen har betalt forskudd for en bolig som ikke finnes.

-Det kan være at leiligheten er i veldig dårlig stand. Den kan være brannfarlig, uten nødutganger og flere slike forhold som det er klokt å ha sjekket før man skriver under kontrakten, sier Høst til NRK.

Flere tilfeller av helseskadelige forhold

Instagramkontoen Min dritt leilighet gir et innblikk i hvor lav standard utleieleiligheter kan ha. Ninthu Paramalingam i aktivistkollektivet Reduser Husleia er eier av kontoen og forteller om mange skrekktilfeller av usette leiligheter.

– Det er veldig få alternativer. Men vi opplever også at selv om folk drar på visning og alt virker greit, så opplever mange mangler og dårlig standard i etterkant. Utleiere som rett og slett skjermer for hvordan det egentlig ser ut, forteller hun.

Hun synes at det må gjøres endringer og forteller at det på grunn av et uregulert privat boligmarked så finner utleiere måter å utnytte studenter med akutt behov for bosted.

-De risikerer å måtte skrive under på dårlige kontrakter og betale altfor høy leie på noe med dårlig standard, forteller hun. Den unge kvinnen følte selv på problemet da hun flytter til Tromsø for å studere

Ninthu forteller at såkalte dritthistorier heller er normalen enn unntaket, og at det vanlig å måtte betale mye for dårlig standard. Dette synes hun at det bør gjøres noe med.

– Det er også veldig mange med lave inntekter, single foreldre, egentlig folk i alle mulige grupper som må leie. Det her er også helsefarlig, for vi ser at mugg er et veldig omfattende problem. Mange sitter igjen med astma og andre helseplager. Det er ingen naturlov at studenter skal betale nesten hele studiestøtten sin på å leve med dritdårlige standarder, forteller hun.

Ninthu avslutter med å påpeke at det er behov for en mer rettferdig boligpolitikk og at er viktig å tenke på dette som et strukturelt samfunnsproblem.

Forbrukerrådets tips for dem som skal leie bolig

  1. Se boligen før du betaler.
  2. Bruk kontrakt. https://www.forbrukerradet.no/kontrakter/hus/husleiekontrakt-bokmal/
  3. Sjekk hva som er inkludert i husleien.
  4. Undersøk hvilke plikter du får.
  5. Sjekk oppsigelsestiden.
  6. Krev depositumskonto.
  7. Dokumenter skader på boligen sammen med utleier ved inn- og utflytting.
  8. Hold boligen i stand.
  9. Ikke undertegn en avtale for andre. Skal du bo i kollektiv, bør alle undertegne.
  10. Klag hvis utleieren ikke gjør det han skal. Du kan få hjelp av Husleietvistutvalget, forliksrådet eller et konfliktråd.
Les også:
Rullestolbruker Jonny får ikke godkjent trappeheis i boligen sin

Ekteparet Moen føler seg tvunget ut i hybel – Leilighetene i Bregnefaret er i utgangspunktet et perfekt sted å bo Les mer

Får ikke bygge gård på dyrket mark
dyrket mark jordvern

Men kjøperne mener at marken uansett er uegnet for dyrking. Ekteparet Jannicke Ormseth og Alf Ola Kjøl skal ta over Les mer

Sollyskravparagrafen forsvinner

Det førte til store protester og underskriftskampanjer. I juli i år blir det lov å plassere bygg uten å ta Les mer

Reddet av boligkjøperforsikring
Hage tilhørte kommunen

En uheldig kjøper fikk feil opplysninger i salgsoppgave og prospekt, og er veldig takknemlig for at forsikringen tok seg av Les mer