BoligtipsNyheter

Slik unngår du at malingen blærer og flasser

Dårlig utgangspunkt kan gjøre malejobben utfordrende

Det kan være forskjellige grunner til at malingen enten blærer eller flasser, skriver Din Side. For å unngå at dette skjer bør du vite litt om forhistorien til veggen.

Malingen flasser

Dersom malingen for eksempel har dårlig heft, så blir det ikke et pent resultat. Dette forverrer seg om veggen har glatt overflate, noe som er typisk for hus med kledning av høvlet furu. Overflaten blir for glatt og malingen kan på sikt flasse av når spenningen i malingslagene blir for store.

Dersom det er slurv med renhold kan resultatet også bli dårlig. Det er derfor nødvendig å vaske mellom malingstrøkene. Svertesopp, alger, smutt og skitt gjør at vedheften blir redusert under maling, og det blir stor fare for flassing.

Fukt fra ytre omgivelser som setter seg i veggene gjør også det vanskelig for maling å sette seg. Fukten blir en stor belastning på malingsfilmen, og den begynner å flasse fra underlaget. Heldigvis er det lett å få øye på denne årsaken.

Fukt fra indre omgivelser kan også ødelegge for malingstrøkene. Ukritisk etterisolering, dårlig lufting av panelet, tette malinger og økt fuktbelastning innenfra gjør at fukten blir sperret inne. Den trekker da inn i veggene og råtner opp treverket.

Om det er for mange strøk så kan malingslaget bli for tykt. Veggen blir da tett og føre til at malingen blir sprø. Da vil den ikke lenger følge treverkets bevegelser og derfor flasse av.

Malingen blærer

Om veggene er behandlet med linolje så kan et nytt strøk med maling føre til blæring. Blæringen oppstår om det blir brukt moderne maling oppå linoljen. Denne kombinasjonen gjør at malingen faller av.

Om veggen blir malt når solen steker kan det oppstå solblærer. Dette skjer nå overkanten av malingen tørker, men ikke underkanten. Når dette varmes opp vil luften under malingsfilmen utvide seg. Da oppstår det solblærer, som ser ut som bobler i veggen.

Det finnes også andre årsaker til blærer, blant annet fukt i treverket. Fuktblærer er relativt store og kan bli opptil 15 cm. Fukten vil trekke innenfra og utover. Dersom det er dårlig ventilasjon så vil fukten legge seg i treveggene. Selv om malingsfilmhinnen er tett, så kan vanndamp fra veggen presse ut malingen slik at det blir blærer. Dette fenomenet oppstår også hvis malingstykkelsen er for stor.

Den siste typen blærer er såkalte saltblærer. Hus ved sjøen er ekstra utsatt for dette på grunn av saltvannet i nærheten. Vask derfor vegger med rent ferskvann og alkalisk rengjøringsmiddel før malingen for å unngå at saltblæring.

Har skaden allerede skjedd?

Først er det viktig å analysere grunnen til at malingen flasser. Prøv derfor å skrape bort mest mulig av gammel maling før veggene vaskes og grunnes. Etter at du har funnet skaden kan du vurdere om det er forsvarlig å male på nytt.

Er det for eksempel fukt som er problemet så bør den byggtekniske skaden utbedres først.

Ved linoljeskader så må du være sikker på at all oljen er fjernet før den blir malt på nytt. Dette kan gjøres via kjemisk malingsfjerning eller med IR varme. Eventuelt kan du også skrape, spyle og skrubbe med alkalisk rengjøringsmiddel, og så nøytralisere flaten med syrevask.

Sol og saltblærer kan fjernes ved å dytte de på plass med en gang de oppstår. Dersom dette ikke fungerer må blærene skrapes bort, grunnes og veggen må males på nytt.

Les også:
Husk å lufte boligen litt ekstra i vinterhalvåret
Lufte bolig om vinter

Om vinteren oppstår det både tettere luft og dermed dårligere inneklima. Dette kan bidra til diverse helseplager som slapphet, hodepine, Les mer

Rullestolbruker Jonny får ikke godkjent trappeheis i boligen sin

Ekteparet Moen føler seg tvunget ut i hybel – Leilighetene i Bregnefaret er i utgangspunktet et perfekt sted å bo Les mer

Får ikke bygge gård på dyrket mark
dyrket mark jordvern

Men kjøperne mener at marken uansett er uegnet for dyrking. Ekteparet Jannicke Ormseth og Alf Ola Kjøl skal ta over Les mer

Sollyskravparagrafen forsvinner

Det førte til store protester og underskriftskampanjer. I juli i år blir det lov å plassere bygg uten å ta Les mer