Husk å lufte boligen litt ekstra i vinterhalvåret

Om vinteren oppstår det både tettere luft og dermed dårligere inneklima. Dette kan bidra til diverse helseplager som slapphet, hodepine, dårlig søvn og konsentrasjonsvansker, skriver Klikk.no .

Det er selvsagt viktig å bestandig sørge for gjennomlufting for godt inneklima, men på vinteren bør dette gjøres hyppigere.  Dette året har jo også coronakrisen snudd hverdagen på hodet for mange, og desto flere har hjemmekontor.

– Da blir boligen mer belastet med tanke på inneklimaet, spesielt om det bor flere mennesker der, forteller Kai Gustavsen, fagsjef inneklima hos Norges Astma- og Allergiforbund til Klikk.no.

Markedssjef hos ventilasjonsselskapet Flexit, Jon Dehli, bekrefter dette, og forteller at vi oppholder oss mer innendørs nå, og i tillegg stenger luker og ventiler for å holde varmen. Dette kan føre til dårlig trekk i pipa. Det kalde være føret også med seg mer innendørs tørking av klær, som igjen gir et fuktig og lite gunstig inneklima.

– På vinterstid utfører vi i tillegg mer hobbyer og aktiviteter innendørs. Dette kan gi avgassinger som kan føre til luftforurensing. I enkelte boliger er det også radon, og når luftingen stenges kan radonkonsentrasjonen øke innendørs, forteller Dehli til Klikk.no.

Han forteller videre at luften i boligen bør byttes ut annenhver time, slik at frisk luft kan erstatte forurenset luft. I boliger uten ventilasjonsanlegg skal luftingen skje raskt og effektivt ved at vinduer og dører settes på gløtt.

Dehli trekker frem det å installere en avtrekksvifte som et gunstig alternativ for en balansert ventilasjon.

Dehli nevner at det kan være en utfordring å oppdage dårlig inneklima hjemme hos seg selv, men noen tegn kan være innestengt luft og fukt på badespeilet og vinduskarm.

 

– Et viktig prinsipp er at soverom og oppholdsrom skal tilføres luft utenfra. Og det skal fjernes brukt luft fra bad og våtrom og toaletter, understreker Dehli til Klikk.no.

Tips til godt inneklima:

 • Konstant tilførsel av frisk luft på soverommet.
 • Avtrekksvifte på badet.
 • Kjøkkenvifte som fjerner matos og matlukt.
 • Hyppig tilførsel av frisk luft når det har vært mange i et rom.
 • Rengjøring og støvfjerning på hjemmekontoret.
 • Innetemperatur på ca 20-22 grader hele året, men fem grader mindre i soverom.
 • Begrens bruk av levende lys da de øker mengden av svevestøv

God ventilasjon hindrer:

 • Allergifremkallende støv og pollenforurensing
 • Fukt, sopp og mugg
 • Utendørsstøy og miljøgasser
 • Radonforurensing som kan være kreftfremkallende
 • Skadelig svevestøv
 • Kaldt trekk
Les også:
Her kan du risikere å få leiligheten din sammenslått med naboen
eiendom

I november skrev Nettavisen om en litt spesiell leilighet i Waldemars Hage ved Alexander Kiellands plass.  Den er lagt ut Les mer

Rullestolbruker Jonny får ikke godkjent trappeheis i boligen sin

Ekteparet Moen føler seg tvunget ut i hybel – Leilighetene i Bregnefaret er i utgangspunktet et perfekt sted å bo Les mer

Holder naboens julebelysning deg våken?

Desember er julepyntetid, og som regel er dette noe som bare gjør omgivelsene ekstra koseligere. Men det finnes de som Les mer

10 mål skapte to-årig strid mellom to naboer

Endelig har Vidar Rueness fått tilbake sin ti mål store eiendom på Borøya. En to års kamp mot sin tidligere Les mer