Avdekker uverdige leieforhold

» Send oss bilder av din drittleilighet» oppfordrer den populære instagramkontoen med nesten 26 000 følgere.

Instagramkontoen min_drittleilighet ble skapt etter en underskriftskampanje i Oslo. Kampanjen ved navnet «Reduser husleia» setter fokus på dårlige leieforhold og responsen har vært enorm.

Unge og uerfarne kjenner ikke sine rettigheter

En av de som står bak kampanjen, Hanna Asefaw, forklarer til TV 2 at en drittleilighet trenger ikke nødvendigvis å ha dårlig standard, men for eksempel være for dyr eller ha en ufin utleier.  Ninthu Paramalingam er også en av initiativtakerne og forteller at på grunn av at Norge har et lite regulert utleiemarked, så kan det gå utover unge og uerfarne som ikke kjenner sine rettigheter.

– Tak over hodet er en grunnleggende rettighet og vi er lei av utleiere som utnytter sårbare menneskers behov for bolig, forteller hun.

Huseier med overnattingskontroll

Hun bekrefter at de har fått tilsendt mange skrekkeksempler, blant annet en utleier som hadde satt opp dører til en skyvedørsgarderobe i hjørnet av en stue og leide ut dette som rom. Leien for dette «soverommet» var på 6200 kroner.

Hanna forteller også om utleiere som vil ha kontroll over overnattingsbesøk.

– En av utleierne har satt grensen til overnatting en gang per uke. Vi kaller det «hookeforbud». Det er litt flåsete sagt, men det er jo hårreisende absurd, sier Asefaw.

Hanna avviser at instagramkontoen er en gapestokk for uthenging og forteller at alle eksempler fra privatpersoner er sladdet og anonymisert.

– Men de som gjør business av å leie ut, og har dette som sin jobb må tåle å bli nevnt dersom de leier ut under kritikkverdige forhold, legger Paramalingam til.

Tv 2 avslutter med å spørre hva de ønsker å oppnå med å eksponere sakene i sosiale medier.

På dette spørsmålet svarer jentene at de ønsker en bedre boligpolitikk, og at de synes det er et problem at uverdige leieforhold og lovbrudd finner sted uten konsekvenser.

Les også:
Usikkerhet rundt hva som dekkes av forsikringen til de rasrammede i Gjerdrum
Landslide Rubble Falling  - gtaranu / Pixabay

Ubeboelige hus får støtte fra forsikringsselskapene. Men hva med de intakte hjemmene som "bare" befinner seg i et utrygt område? Les mer

Myndighetene fraråder å bygge boliger over nedlagte søppelfyllinger
Glass Shard Of Glass Broken Shard  - photoplatte / Pixabay

I kjølvannet av ankesaken mot depoti s i gjerdum adavres det å bygge flere boliger på slik grunn.   NRK Les mer

En gammel avløpspumpe oversvømte kjelleren
Tunnel Light Dark Basement Exit  - ArtCoreStudios / Pixabay

Tre år etter kjøpet fikk beboeren en illeluktende overraskelse. En svikt i en avløpspumpe førte til at kjelleren til hytten Les mer

En økende trend av kupping i budrunder for større leiligheter
Furniture Couch Blinds Curtains  - Femke_Pax / Pixabay

Hemmelig bud skaper frustrasjon i et meget trangt boligmarked. Oslos boligmarked har aldri vært hetere, og enkelte går langt for Les mer