Nyheter

Ikke vent for lenge med å flytte fra hus til leilighet

Venter dere for lenge kan flytteprosessen bli svært tungvinn.

Eldrebølgen kommer snikende på oss i løpet av de nærmeste årene. Det fører til at det blir flere og flere  som velger å forlate et stort hus til enn mer praktisk og mindre leilighet. Det kan være vanskelig og vemodig å flytte fra et hjem du har hatt i mange år, og det gjør at flere og flere kvier seg for den følelsestunge prosessen.

Dette kan dessverre straffe seg, skriver Klikk.no

Sistegangskjøpere venter ofte til i siste liten.

I løpet av de neste ti årene vil etterkrigsgenerasjonen fylle 80 år. Skrur vi tiden fremover til 2040 så vil antallet personer rundet 80 være cirka dobbelt av det det er i dag. Disse blir da et eget segment på boligmarkedet, nemlig sistegangskjøpere.

– Det som kjennetegner den kjøpegruppen, er at de kommer for sent, sier eiendomsmegler Lise Borgen i Nordvik bolig til Klikk.no

Hun forteller videre at det menneskelig å utsette planleggingen av noe vi synes er ubehagelig. Dessverre vil en økende alder også føre til at mye kan endre seg brått.

Bør bygge flere leiligheter i distriktene

Forskere ved OsloMet gjennomførte nylig en studie som beviste at det var økende antall av eldre mellom 60 og 75 år som har flyttet til mer pensjonistvennlige boliger i løpet av de siste 20 årene.

Jadar Sørvoll er en av de som har utført dette studiet ved Velferdsforskningsinstiuttet Nova, Oslo Met.

Han forteller at det faktum at levealderen øker fører til at såkalte sistegangskjøpere får en mer viktig plass i boligmarkedet enn tidligere.

– En del eldre ønsker å tilpasse boligsituasjonen sin til alderdommen. De ønsker seg gjerne en leilighet i sentrale strøk der de kan nyte alderdommen og være selvstendige i egen bolig, forteller han. For å gjøre overgangen lettere anbefaler Sørvoll at det skal bygges flere sentrale leiligheter i distriktene. Her er det som regel få leiligheter til salgs og de kan ha høyere pris enn nettopp huset som skal selges.

Planlegg bosituasjonen tidlig

Studien konkluderer at de fleste ikke er flinke til å utbedre nåværende hus med tanke på alderdommen. Selv om nordmenn er dyktige på å pusse opp, så betyr det ikke at arbeidet som utføres nødvendigvis er gjennomtenkt.

–  Folk flest benytter ikke sjansen til å gjøre grep som vil gjøre det lettere å bo i huset når man blir gammel. Folk gjør ikke noe før de absolutt må, og da kan det være for sent. Dermed er en mer vanlig strategi å se etter ny bolig, forteller Sørvoll.

Det er derfor viktig å planlegge hvordan man vil bo som gammel mens man enda er sprek og i beste velgående.

Kjøp ny leilighet lenge før dere planlegger å nedgradere

– Ektepar som tar denne praten og planlegger for videre bosituasjon mens man enda er ved god helse, skaper en forutsigbarhet som gjør alt enklere hvis man skulle bli alene, forteller megler Borgen.

Hun legger til at allerede i 60-årene bør man begynne planleggingen, og foreslår en perfekt løsning til de som har kapital nok.

– En mulighet er å kjøpe en leilighet man kan trives i og heller leie den ut til man er klar for å selge huset. Uansett om begge flytter eller man er alene, har det vært et felles prosjekt og man har funnet det man ønsker. Det vil bidra til at en «vanskelig situasjon snus til å bli en positiv opplevelse». Da kan man starte et nytt kapittel i livet sammen med den man elsker, forklarer hun.

Flytting kan være en stor belastning

Dersom planleggingen starter for sent, kan helseproblemer eller tap av ektemake forverre flytteprosessen. Borgen forteller at det er som regel mennene som er sinkene, og for eksempel gjerne vil utføre snekkerarbeid før flytting. Men plutselig kan det skje noe drastisk med helsen og da må man ta en rask handling. Det kan føre til en dårligere løsning da den må være akutt tilgjengelig. Hun viser til et eksempel der et eldre par lenge hadde planlagt å flytte til et bestemt område. En passende leilighet var til salgs og arvingene til ekteparet fikk fullmakt til å by. De vant budrunden, men ekteparet innså at de var for gamle for flytting og at det ville bli en for stor belastning. Det endte med at de fikk legeerklæring på dette, og budgiver nr 2 fikk tilbud om å kjøpe leiligheten. Siden vedkommende ikke ønsket å betale mer enn gitt bud, så måtte ekteparet betale mellomlegget.

Borgen foreller videre at budrunder nå foregår digitalt og det  kan virke nytt og skremmende for den eldre generasjonen. Hun viser til eksempler der det har møtt opp eldre boligkjøpere på megler kontoret, fylt ut budskjema og sittet der under hele budrunden.

Garasje eller lett tilgjengelig parkeringsplass er viktig

Sørvoll forteller at sistegangskjøpere setter parkeringsplass svært høyt på listen og det aller beste er parkeringsgarasje i kjelleren. Det er variasjon på hvor de vil bo, avhengig av hvor opptatt de er av kulturtilbud.  Hun forklarer videre at i spredtbygde strøk er det flere som flytter fra hus til leilighet enn i byen.

Borgen forteller at de som ikke helt har blitt seniorer enda ofte bor i hus som ligger på landet og er barnevennlige. De ønsker som regel et mer aktivt liv når barna har flyttet hjemmefra.  Et bosted med heis og garasje nærme sentrum er som regel veldig ideelt. De som er litt sent ute ønsker seg gjerne leiligheter med tilgang til alt, og da helst i samme bygg. Altså privat uteplass med frisør og annen pleie, restauranter  og seniorsenter.

Les om håndverkertjenester her.

Lang prosess å rydde ut av dødsbo

Det mest ideelle er å starte planleggingen i 60 årene, der de fleste fortsatt føler seg unge og spreke. Borgen bekrefter at boligen faktisk kan synke i verdi om man lar den forfalle. Men er den i et godt område så vil dette trumfe det meste.  Beliggenhet har mye og si, og utbyggere vil ofte rive bygget uansett og bygge nye boliger. Hun forteller videre at salg av dødsbo kan være et svært omfattende arbeid før salg. Borgen har 400 dødsbosalg bak seg og forteller at det kan være snakk om opptil 50 år gamle minner som må organiseres og håndtere. Hun avslutter med å fortelle at den lengste utryddingen av et dødsbo tok over et år før huset var klart for salg.

 

Les også:
Rullestolbruker Jonny får ikke godkjent trappeheis i boligen sin

Ekteparet Moen føler seg tvunget ut i hybel – Leilighetene i Bregnefaret er i utgangspunktet et perfekt sted å bo Les mer

Får ikke bygge gård på dyrket mark
dyrket mark jordvern

Men kjøperne mener at marken uansett er uegnet for dyrking. Ekteparet Jannicke Ormseth og Alf Ola Kjøl skal ta over Les mer

Sollyskravparagrafen forsvinner

Det førte til store protester og underskriftskampanjer. I juli i år blir det lov å plassere bygg uten å ta Les mer

Reddet av boligkjøperforsikring
Hage tilhørte kommunen

En uheldig kjøper fikk feil opplysninger i salgsoppgave og prospekt, og er veldig takknemlig for at forsikringen tok seg av Les mer